die Unvollendete

We zijn in centraal-Azië om langs de zijderoutes te fietsen. Maar wat zijn dat eigenlijk? Het is een verzamelnaam voor handelsroutes tussen Azië  en Europa die al honderden, zelfs duizenden jaren in gebruik zijn. Ze kennen geen begin- en eindpunt. De handel was levendig. Niet alleen in zijde, maar in allerlei producten die kostbaar waren en waar veel vraag naar was, zoals goud, wierook en lapis lazuli. Via deze routes bereikten niet alleen producten andere werelddelen, maar ook kennis (o.a. het maken van papier), religies en ziekten (de pest!).
Overal in Europa vind je sporen van die handel. Toen wij vorig voorjaar in Schotland fietsten zagen we in een museum Arabische munten die in Oezbekistan waren geslagen en via de Vikingen in 900zoveel in Schotland terecht waren gekomen.

Wij denken bij de zijderoute vaak aan Marco Polo, die in de 13e eeuw vanuit Italië  naar landen als Perzië, China en Indië reisde en Europa kennis verschafte over Azië. Maar tweeduizend jaar werd er al gehandeld. De Chinezen kenden toen al een systeem dat lijkt op paspoortcontroles. Ze hielden bij wie er het land binnenkwamen, waar men vandaan kwam en welke handelswaar men bij zich had. De handel via de zijderoutes nam af na de bouw van de Chinese Muur en eindigde toen in de 16e eeuw de maritieme handelsroutes tussen Azië en Europa werden ontdekt.

Hier wilden we dus 3 maanden en circa 3000 kilometers fietsen. Inmiddels zijn we hier 26 dagen en hebben er daarvan slechts 6 gefietst. Niet dat we zo lui waren,  we hadden wat probleempjes. Een kleine opsomming:

  • Anja vertrok uit Nederland met een blaasontsteking
  • Paul brak op weg naar Schiphol een kies en kon in Almaty meteen naar de tandarts
  • Paul kreeg een voedselvergiftiging en moest 2 dagen aansterken
  • de bacterie sprong over op Anja die ook 2 dagen moest aansterken
  • een geraadpleegde internetarts vond het nodig dat Anja een lokale arts bezocht om uit te sluiten dat haar blaasontsteking geen nierontsteking was: een dag wachten op testuitslagen
  • Paul gaat onderuit met zijn fiets en haalt zijn arm open
  • Paul loopt een ontsteking in het blaasgebied op; en die gaat niet zomaar over

 

Een lieve vriendin mailde na Anja’s blaasonsteking dat het een teken van boven was dat je serieus moest nemen. Als dat zo is hebben we inmiddels wel heel veel tekens ontvangen dat het niet de bedoeling is dat we hier nu gaan fietsen. En mocht dat niet zo zijn: we kúnnen niet eens fietsen. Paul kan niet eens normaal op een stoel zitten, laat staan op een fietszadel.

Cyrillisch voor STOP

En dus breken we de reis af en keren huiswaarts. Jammer? Natuurlijk! Maar we bekijken het positief: al 42 jaar maken we jaarlijks een lange fietstocht, waarvan 35 jaar naar al dan niet exotische bestemmingen buiten Europa.  En in al die jaren hebben we nog nooit om gezondheidsredenen eerder naar huis hoeven gaan. En als het toch moet, dan maar liever  met deze klachten dan na een verkeersongeluk of zo.

bubbeltjesplastic kopen in de bouwmarkt om de fietsen in te pakken

 

Wij gaan thuis genezen en nieuwe plannen maken. Volgend voorjaar schrijven we over nieuwe avonturen!

Comments are closed.