Zes landen, vier weken – van Tirana naar Rijeka

Dat we een echte grensovergang moesten oversteken tijdens een van onze fietsreizen is alweer even geleden. Maar dat we zes landen in vier weken gaan doorkruisen hebben zelfs wij in het verleden nog niet meegemaakt. En we blijven nog wel in Europa! Wat is er aan de hand?

Deze week vertrekken we voor onze voorjaarsfietsreis. Woensdag landen we in de hoofdstad van het voormalige communistische bolwerk Albanië. Ooit een land als Noord-Korea, met harde hand geregeerd door Enver Hoxa, maar nu een prima start voor een fietstocht van ruim vier weken over de Balkan.

Een fietstocht die eind mei zal eindigen op het vliegveld van de Kroatische stad Rijeka. Daartussen liggen ongeveer 1500 kilometers en de landen Albanië, Noord Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië Herzegovina en tot slot dus Kroatië. Hoe vaak we een grens gaan oversteken is onbekend maar we weten al wel dat we te maken gaan krijgen met een groot aantal verschillende munteenheden en evenzovele talen. In Kroatië, dat lid is van de EU, gebruiken ze de euro niet. Maar in Kosovo en Montenegro, geen lid van de EU, voeren ze wel de euro als munteenheid. Verwarrend hè? Komt allemaal door het uiteenvallen van Joegoslavië (wie herinnert zich maarschalk Tito nog?) en de bloedige burgeroorlog die daarop volgde.

Tussen het fietsen door gaan we eeuwenoude stadjes en nog oudere kerken bekijken en als we er tijd voor hebben misschien zelfs even ontspannen op de stranden van de Adriatische kust. En dat alles is hier weer regelmatig te volgen met spannende verhalen, veel foto’s en korte videoclips!

Inpakken en wegwezen!

 

Comments are closed.