Gauchito wie?

Wachtend in Mendoza op ons vlucht naar huis hebben we tijd om terug te blikken. Op de vraag wat ik als typisch Argentijns heb ervaren, antwoord ik: “Gauchito Gil!”. Honderden keren zagen we een aan hem gewijd altaartje langs de weg. En aangezien het onderweg echt niet voortdurend spannend is, is dat een welkome afwisseling.

Gauchito Gil is een volksheilige (niet door de kerk erkend) en een soort Robin Hood. Hij lijkt een beetje op Johnny Depp in de Pirates of the Caribbean en hij zou rond 1847 geboren zijn.

2 x Gauchito Gil

Gauchito beroofde de rijken en hielp de armen. Als hij wordt opgepakt en ter dood zal worden gebracht, voorspelt Gauchito dat de zoon van zijn beul ernstig ziek zal zijn als hij thuiskomt. Als de man zou bidden voor zijn interventie zou de jongen weer genezen. Uiteraard komt deze voorspelling uit. Uit dankbaarheid voor de miraculeuze genezing richt de vader het eerste aan Gauchito gewijde altaar op. Sindsdien zijn er door het hele land duizenden plekken langs de weg ingericht, na een aan Gauchito Gil toegeschreven wonder.

gracias, ook voor de afleiding voor fietsers op saaie stukken

Hoe bouw je een altaar voor Gauchito Gil?
1. koop rode lappen, een pot rode verf, een beeld(je) van Gauchito Gil en en eventueel wat bouwmaterialen
2. zoek een boom op een zeer afgelegen plek, zo ver mogelijk van dorp of stad (als er geen bomen zijn mag je bij uitzondering een andere plek kiezen)
3. hang de rode lappen in de boom
4. bouw met wat je hebt meegenomen en wat ter plekke beschikbaar is (keien, takken, lege flessen) een altaartje
5. zorg zo mogelijk ook voor zitgelegenheid voor bezoekers

Het resultaat kan groots of zeer bescheiden. Dit kwamen wij tegen tijdens drie maanden fietsen door Argentini√ę:

 

Comments are closed.