Opwarmen in het noorden voor het oosten

Het begint er op te lijken dat het een mooie traditie gaat worden: een weekje fietsen in Nederland om de Santos Travel Lites én alle spullen nog eens aan een uitgebreide veldtest te onderwerpen. Vóór begin september de volgende lange fietstocht begint. Dit jaar vertrekken we voor iets minder dan drie maanden naar een duobestemming: eerst Zuid Korea en daarna Taiwan. Het reisschema is zorgvuldig gepland zodat we de grootste hitte en de meeste regenval daar vermijden maar tropisch  warm zou het daar toch wel eens kunnen worden.

De hittegolf die Nederland recent teisterde was dan ook een ware zegen voor fietsers die met hun `warming up` bezig zijn voor Azië. En omdat alleen maar een rondje fietsen eigenlijk wat saai is maken we er een heel cultureel programma van. Het wordt warm, volgens de weermannen en -vrouwen, héél warm. Een paar dagen later blijkt dat ze deze keer erg gelijk hadden.

Ooit wel eens je fiets mee willen nemen in de trein? We deden het al heel vaak en met succes, maar op onze eerste reisdag (we willen onze fietstocht in Steenwijk starten) moeten we drie treinen voorbij laten gaan. Alle felbegeerde fietsplekjes zitten stampvol met vakantiefietsers. Waarom zijn die mensen niet aan het fietsen 😉 ? Na anderhalf uur wachten besluiten we voor plan B te gaan: we springen op onze Travel Lites en fietsen naar het noorden. Dat opwarmen voor de Oriënt lukt die eerste fietsdag dus al prima. Dat ze bij natuurkampeerterrein Boxbergen (bij Wesepe) alleen een koude douche hebben is op zo’n dag geen enkel probleem!

We passeren de stuw bij Vilsteren die nog maar één keer per uur open gaat, vanwege de droogte. We happen stof op mulle binnenweggetjes, vanwege de droogte en we kopen héél regelmatig een ijskoud ijsje, vanwege de droogte. En, ach, die dertig graden of zo stellen natuurlijk helemaal niks voor. Als we straks van Seoul naar Busan fietsen, of de onmogelijk steile bergweggetjes van Taiwan proberen te bedwingen zullen we aan deze dagen terugdenken als een koele voorbereiding.

Gelukkig hebben we  een hele mooie route gepland: langs kunstexposities, mysterieuze graancirkels, kloosters, kerkjes, stokoude dorpjes en vooral in Friesland heel veel langs het water. Alles waar je even naar binnen kan om af te koelen is voor deze tocht ingepland. Via de routeplanner van de Fietsersbond heb je  dan in no time een autoluwe route gemaakt. Heerlijk rustig.

Op de warmste dagen, toen het even 37 graden of meer was, zitten we prinsheerlijk onder de schaduw van de allerdikste boom die we kunnen vinden. Een maxipak ijskoud vruchtensap erbij en lekker een dutje doen.  We blijken de voor Korea en Taiwan benodigde manier van reizen al aardig in de vingers te hebben ;-).

Niet in Tibet of Nepal maar net buiten het dorpje Hantum. Op zondag krijg je er gratis thee én een rondleiding

Heerenveen: het is bijna 38 graden en we doen het erg rustig aan

Slalommen om slaperige schapen langs de Deltadijk in Groningen

Eindeloze graanakkers, klaar om geoogst te worden

We fietsen over de dijken van de uiterste noordrand van Nederland. Jaren geleden waren we  hier al eens, toen was het ijskoud en gutste de regen onophoudelijk neer. Nu knispert het rijpe goudgele graan op eindeloze akkers en liggen de schapen voor pampus op het fietspad, We slalommen om ze heen maar ze geven geen krimp.

Bij Termunterzijl aan de Dollard kun je behalve schapen ook zeehonden zien. Soms wel honderden, volgens de website van het Nationale Park. Die zeehonden zijn waarschijnlijk de koelte op gaan zoeken op open zee want we zien er met veel geluk wel drie. Dan is de week alweer bijna om. We scheren rakelings langs de Duitse grens en houden dan aan op big city Emmen. Daar hebben ze een station en deze keer hebben we  geluk: de fietsen kunnen mee.

De fietsen worden de komende week nog even goed nagekeken en dan zijn we (zo goed als) startklaar voor ons avontuur in het oosten.

Tot slot

Om op de hoogte te blijven van volgende berichten kun je je aanmelden voor onze emailservice. Zodra er dan een nieuwe post is krijg je een email met een link erin. Je kunt dit op elk moment stopzetten. Met ingang van dit bericht maken wij daarvoor gebruik van de nieuwsbriefservice van Mailchimp. Bestaande abonnees hoeven niets te doen. Nog geen abonnee? Meld je dan hier aan.

Comments are closed.